St. Jorisgilde naar Gerardus Bedevaart op de Weebosch

Zondag15 oktober ging de St.Jorisgilde naar ‘Gerardus’ op de Weebosch op een regenachtige morgen. De gilden uit Bergeijk liepen in optocht vanaf het gemeenschapshuis in de regen naar de kerk. De H.Mis met het koor werd in de kerk opgedragen. Met mooi weer is de dienst altijd in de buitenlucht op het bedevaart terrein achter de kerk. De aanwezige gilden hadden zich rond het altaar opgesteld. Met al die hoofdvaandels en de kleurrijke vendels een fantastisch gezicht. Pastoor Luc Buyens dankte iedereen voor de medewerking aan dit jaarlijks terugkerend evenement. De kerk was tot de laatste plaats bezet en dat getuigd de kracht van Gerardus in de Kempen. Na de dienst gingen de gilden naar het gemeenschapshuis voor de afsluitende ‘koffietafel’. Ondanks het slechte weer was het een mooie bedevaart en ging iedereen tevreden naar huis. Tot volgend jaar.

Schuttersfeest St. Jorisgilde in Mol België 3 september

Het jaarlijkse ‘Schuttersfeest’ van zondag 3 september was een ‘zonovergoten’ mooie dag. Met een volle bus gildebroeders en – zusters ging de verrassingsreis met Touringcarbedrijf
van Gompel naar Mol in België. Daar lag het ‘cruiseschip Zander’ aangemeerd voor een boottocht over de kanalen nabij Mol. Na de ontvangst door de schipper ging de boot van wal en voer het kanaal op. Er werd koffie met pannenkoeken geserveerd en voor de liefhebbers een stevige pint. De toeristische toer werd door de schipper voorzien van tekst en uitleg. Er zijn veel bedrijvigheden maar ook mooie uitzichten langs het kanaal te zien. Beroemd is het zilverzand en de glasindustrie in deze omgeving. Ook werd enkele keren de schutsluis gepasseerd en moest de boot ‘opschutten en afschutten’. Na enkele uren was de rondvaart ten einde en ging de bus weer richting Bergeijk, naar het gildehuis. Daar stond de frietkar gereed. Op het zonovergoten terras werd gegeten en een drankje genuttigd. Het was weer een mooi ‘schuttersfeest’ geweest. Daarvoor dank aan de feestcommissie.

Kruisboogwedstrijd district de Kempen bij St. Jorisgilde Bergeijk 13 augustus 2023

Op zondag 13 augustus was de St.Joriggilde Hoek 30 gastheer voor de schutterswedstrijd
op de Wip. Het weer was bewolkt met ‘n zonnetje tussendoor en 25 graden, prima omstandigheden om met elkander de strijd aan te gaan. Om 08.00 stonden de eerste gasten al aan de poort. Voor sommigen kan het niet vroeg genoeg zijn, de zogenaamde ‘vroege vogels’. Kruisboogschieten op de wip is een technisch moeilijke discipline. Op vier ‘bomen’ van 12,5mtr hoog zijn 20 punten te verdienen. Een rond metalen schijfje van 6 tot 8 centimeter ligt boven op de paal en moet eraf geschoten worden. De rand van het dekseltje is maar enkele centimeters zichtbaar. Het schieten van de verschillende teams ging heel gedisciplineerd en in alle rust. Dat is ook nodig want de pijlen kunnen soms rare fratsen uithalen als ze de dekseltjes raken en uit koers geraken. De afgeschoten pijl in de lucht blijven volgen door alle omstanders is dan ook een vereiste. Veiligheid staat hoog in het vaandel bij de gilde. Kort na de middag waren alle wedstrijden gespeeld en 9 schutters hadden de volle 20 punten dus 100% resultaat, proficiat. Later op de middag konden deze schutters het tegen elkander opnemen in het afkampen voor de 1 e prijs. Later op de middag startte het afkampen en mochten de ‘Twintigers’, 100% schutters de spits afbijten. Hierbij waren geen gilde broeders uit Bergeijk. Al na het 4 e schot viel de beslissing en werd Ben Intven van de St.Jorisgilde Bladel Kampioen. De andere schutters miste op de vierde boom waarop een extra klein plaatjes was aangebracht. Bij het afkampen van de Kampioenen was de strijd heel heftig en dramatisch. Paul van Berkel moest van kruisboog wisselen omdat zijn wedstrijdboog niet meer op te spannen was. Toch wist hij na zeven rake schoten en verschillende handicaps de volle winst te behalen. Frans Roest van De St. Jorisgilde Bergeijk miste bij het 7 e schot en werd 2 e . Henk Vrenken van de Sacramentsgilde Bergeijk werd 3 e.

Toch nog een mooi resultaat van onze Bergeijkenaren. De winnaars Ben Intven en Paul Hermans werden gehuldigd en ontvingen de unieke trofee van de St.Jorisgilde Bergeijk. Het ontwerp en fabricage komt voor geheel uit Bergeijk. Alle andere prijswinnaars kregen hanenbillen als cadeau mee naar huis, lekker voor op de barbecue. We mogen terugkijken op een geslaagd toernooi met allemaal tevreden deelnemers en vrijwilligers, onze dank hiervoor.

Bergeijk kermis: Gilde schiet voor de DagKoning 10 juli

Op maandag 10 juli met Bergeijk kermis schoot de Jorisgilde voor de dagkoning op het gildeterrein aan de Hoek 30 Bergeijk. Het weer was uitstekend en een korte broek met T-shirt waren de meest voorkomende kledingstukken op deze zonnige dag. In grote getalen
kwamen de gildebroeders met hun partners naar dit leuke evenement. Na de kennismaking en ‘n kopje koffie werd direct gestart met het schietfestijn. Een blok hout boven in de Koningsmast moest met de luchtbuks eraf geschoten worden. Degene die het laatste stuk naar beneden schiet is voor 1 dag koning of koningin van de Jorisgilde, en dat willen ze
allemaal. Na honderd schoten was het blok al enigszins opengebarsten. Het was toch pas bij
het 218 e schot dat Gerard van Oirschot het ‘Koningschot’ loste en het laatste stuk hout van
de mast viel. Gerard werd door alle medeschutters en kijkers gefeliciteerd voor zijn ‘guldenschot’.


De bijbehorende oorkonde werd uitgereikt door Hoofdman Jan Bloks. Na enkele verfrissende drankjes werd met de jeu de boule gestart. De gilde heeft twee prachtige jeu de boule banen die erbij liggen als een biljartlaken. Het niveau van de deelnemers is hoog dus niemand wil zich vooraf als winnaar bestempelen. De wedstrijden werden op vriendschappelijke basis gespeeld en de winnaars werden door hun tegenstanders gefeliciteerd, het ging alleen om de eer. Vroeg avond werd een uitgebreide barbecue aangeboden en dat ging er wel in. Enkele uren heeft dit eetfestijn geduurd en voldaan werd de luie stoel opgezocht. Toch waren er nog die van het jeu de boule niet genoeg kregen en tot laat in de avond doorspeelden, en wel met onze mooie baanverlichting. Het was donker toen de laatste gasten voldaan huiswaarts keerden. Een mooie, gezellige en sportieve dag om niet snel te vergeten. Dit alles kwam tot stand door onze Overheid, schietcommissie, jeu de boule commissie,
barpersoneel en onze koks Henk Toonen en Jos Antonis. Op dinsdag is het gildeavond. Dan

mogen er bezoekers komen om ‘n potje te jeu de boule te spelen of schieten met de luchtbuks.

Dodenherdenking 4 mei 2023

De dodenherdenking werd gehouden op donderdag 4 mei 2022 op het kerkhof bij de Hofkerk.

19.00 uur

Samenkomst van de vertegenwoordigers van gemeente Bergeijk, genodigden en de Gildebroeders van de St.-Jorisgilde, Sacramentsgilde en Martinusgilde bij de bevrijdingsboom achter de kattendans.

19.35 uur   Aanvang stille tocht naar de Hofkerk.
19.50 uur

Vlagceremonie, de nationalen en de Gemeentevlag worden halfstok gehesen. De namen van de slachtoffers werden voorgelezen en de jeugd van Piepteuten plaatsten
‘n lichtje voor het monument.

20.00 uur

Last post werd geblazen door ‘n trompettist van Harmonie-EDK aansluitend met twee minuten stilte gevolgd door het eerste couplet van het Wilhelmus.

20.05 uur   Kranslegging namens de Gemeente Bergeijk en bloemen door de toeschouwers.
21.20 uur   Einde dodenherdenking op het kerkhof.


Voortzetting van het programma was in de kerk met ‘n toespraak namens de gemeente en een muzikaal programma door het koor de Eykelbergh. Ook werden enkele gedichten voorgedragen en was er een toespraak door het 4 mei comité.


Aansluitend aan het programma werd koffie en thee geserveerd in de parochiehuis.

Koningsdag 27 april 2023

De aubade op koningsdag donderdag 27 april is een jaarlijks terugkerend evenement.
Gildebroeders die een koninklijke onderscheiding hebben droegen die zichtbaar.
Het gilde was goed vertegenwoordigd en het zonnetje deed de rest.
Het programma:

09.00 uur   Verzamelen bij het gildehuis aan de Hoek
09.15 uur   Vertrek vanaf het gildehuis.
09.45 uur

Gilde van het H.Sacrament en het St.Jorisgilde halen B&W op bij het gemeentehuis en begeleiden deze naar de markt.

10.00 uur

Alle deelnemende partijen staan klaar bij het kiosk op de markt.

Openingswoord door de vertegenwoordiger van het oranje comité.
Toespraak door de Burgemeester.
Vlag hijsen onder begeleiding van het Wilhelmus.
Hernieuwen van de eed van trouw door de gilden van Bergeijk .
Vendelzwaaien door de gilden.
Burgemeester dankt de vendeliers en alle andere deelnemers.
Een muzikaal intermezzo door Echo de Kempen.

11.00 uur   Afsluiting.


Het marktplein was goed gevuld met honderden toeschouwers en er heerste een gezellige sfeer.
Tientallen kinderen hadden hun spulletjes uitgestald liggen voor de verkoop. Na een dansvoordracht door de kinderen speelde de harmonie nog een muzikaal intermezzo. Er werden ballonnen opgelaten door de kinderen en het glas geheven voor de Koning. Na ’n uurtje was de voorstelling ten einde en gingen de gilden huiswaarts. De kinderen en het toegestroomde publiek vermaakte zich nog best en bleven tot in de middag op het marktplein.


Het was een gezellige en zonnige dag geweest. ‘Lang leve de Koning’.

Jorisdag 22 april 2023

Op zaterdag 22 april in de vroege ochtend onder een stralende zon vertrok het St.-Jorisgilde van het gildehuis naar de Petruskerk om zijn jaarlijkse feestdag te starten met een heilige mis. De mis werd opgedragen door onze gilde heer Luc Buyens onder mooi gezang van het Herenkoor. Na deze dienst legde de vaandrig, Joop van Montfort, de eed van trouw af.

Na een stevig avondmaal werd de avond afgesloten met een gezellig samenzijn.
De St.-Jorisgilde kan terugkijken op een geslaagde en gezellige dag.

Schoolbezoek Pr. Beatrixschool 12 april 2023

Op woensdag 12 april was het Jorisgilde vroeg uit de veren. Getooid in uniform naar het gildehuis.
Om negen uur zou de basisschool Pr.Beatrix groep zeven en acht bij het gildehuis op ‘werkbezoek’
komen. Het gilde heeft een goed en ‘werkzaam’ educatieprogramma opgesteld en dan moet er
goed doorgepakt worden om alle projecten op tijd gereed te hebben. Er zijn vijf thema’s van ieder
twintig minuten in de voormiddag gepland. Onder luid tromgeroffel en begeleiding van de
gildebroeders werden de leerlingen en leerkrachten naar het gildehuis geleid. Bij de ingang liepen
ze door een haag van gildebroeders naar binnen. De hoofd Jan Jan Bloks heette iedereen welkom
en wenste allen een leerzame ochtend. De vijf groepen van vijf kinderen werden naar hun
werkplek gedirigeerd door de leerkrachten.


Groep één zat bij onze Keizer Janus Verhoeven Bzn aan tafel. In een kleurrijk verhaal vertelde
Janus wat ‘het gilde’, ‘de historie’ en ‘tradities’ inhielden en wat ze betekende. Van de vroege
middeleeuwen tot het heden verhaalde Janus in duidelijke taal de geschiedenis van de St-
Jorisgilde. De kinderen waren doodstil en zaten geheel in het verhaal dat aan hen werd verteld. Bij
ons zouden we zeggen, ‘ze hingen aan z’n lippen’. De tafel lag vol historische en antieke
voorwerpen die werden getoond met de nodige uitleg. Vol interesse werden de spullen in de hand
genomen en van alle kanten bekeken. Een geroezemoes hing rond de tafel bij het zien van de
soms vreemde en antieke spullen. Het was aandoenlijk om te zien hoe de kinderen van het begin
tot einde vol aandacht en interesse deze les-lezing beleefden. Om de opgedane kennis te peilen
moest een vragenlijst ingevuld worden.


De tweede groep ging laserschieten op de ‘papegaai’ waar Bert van de Sande met Frans
Lepelaars de leiding hadden. Voor de kinderen een ware attractie. Laserschieten en laser gamen
past helemaal in deze tijd en heeft een herkenning bij de kinderen. Dat de papegaai ook nog z’n
vleugels, staart, kop verliest bij ieder raak schot maakt het spel compleet. Alle schoten werden
genoteerd om de verschillen te meten tussen de leerlingen. Bert en Frans hadden de schietronden
goed op orde zodat het tempo er aardig in zat. Frans plaatste na ieder schietbeurt de onderdelen
van de papegaai weer terug wat soms wel wat moeite koste. Hij heeft die ochtend zijn fitnes
opdracht volledig waargemaakt op het aluminium trapje, ‘op en neer’.


Aan de derde tafel zaten Janus Kennis en René de Wit die de leiding hadden bij het schildjes
graveren. De kinderen hadden een week eerder op hun school bezoek gehad van het gilde. Daar
werd verteld wat de voormiddag bij de gilde inhield en ze kregen een papieren sjabloon ter grote
van een zilveren schildje voor het maken van ’n embleem. Dat mocht van de eigen clubje of
vereniging zijn of van de voetbalclub Bergeijk, PSV, Ajax of Feyenoord of een geheel eigen thema
of ontwerp. De tekening werd met potlood op het roestvaststalen schildje aangebracht en meteen
ratelden de graveerpennen over het staal. Diep voorovergebogen en geconcentreerd werd er vlijtig
gewerkt. Janus en René hadden ‘geen kind’ aan hun cursisten. Nadat de schildjes gereed waren
werden ze aan een lintje bevestigd en om de hals gehangen. Trots liepen de kinderen door het
gildehuis en vergeleken hun creatie met de anderen.


De vierde groep kinderen ging bij Jan Bekkers slagwerk-trommelen in de sérre. Vooraf kregen ze
uitleg over het instrument, een kleine trom met stokken, de maatsoort en tempo. ‘Rustig’ werd
gestart met het trommelen en snel pikten de kinderen verkregen aanwijzingen van Jan op. Eerst
ieder kind voor zich en wat later in een groep. Na een kwartier kon het eerste gezamenlijke marsje
gespeeld worden ‘en was een kleine drumbandje geboren’. Wonderlijk wat kinderen in twintig
minuten kunnen presteren. De brede glimlach van de ‘gildemeester’ betekende voldoende.


In de schiethal kregen de kinderen uitleg over het luchtgeweer van schietmeester Frans Koolen en
zijn assistent One Bierma. Veiligheid en orde zijn belangrijke punten in deze ruimte. Een goede

houding, ‘n vaste hand en een ‘scherp oog’ zijn belangrijk voor een goed resultaat. . ‘De roos’
bestaat uit vijf stalen schijfjes waarvan de grootste ongeveer 25mm is. Iedere leerling mag vijf keer
schieten en als die allemaal raak zijn mag er op de kleinste ‘roos’ ’n plaatje van 7mm geschoten
worden. En jawel, dat is enkele kleine schutters gelukt. Er komt dus nog talent aan in de toekomst,
al is het wel even wachten.


De Beatrixschool en de St.-Jorisgilde kunnen terugkijken op een geslaagd schoolproject.
Als afsluiting kreeg de leerling met de meeste punten en de beste resultaten een medaille
uitgereikt door hoofdman Jan Bloks. Daarna werden de kinderen door de gildebroeders veilig de
weg overgezet met een ‘rugzak’ vol opgedane kennis.

Nieuwjaarsreceptie 8 jan 2023

Toespraak Hoofdman Jan Bloks.
“We zijn deze morgen bijeengekomen om het nieuwe jaar, 2023, in te gaan en 2022 achter ons te laten”. Het jaar 2022 werd door Jan in vogelvlucht doorgenomen. Alle deelnemers en organisatoren aan de gildeactiviteiten werden hartelijk bedankt. Een speciaal woord van dank aan de vaste kantinemedewerkers, de dames die het gildehuis schoonmaken, en de ploeg gildebroeders die elke vrijdagmorgen het onderhoud uitvoeren. Ook de zieke gildebroeders en degene die ziek geweest zijn kregen de aandacht. Om de zieken een kaartje te sturen door de gildebroeders was een goed idee. De toespraak werd afgesloten met een gedicht door de Hoofdman.

Toespraak Beschermheer Dr. Raupp.
“Wanneer we het gildeterrein betreden, valt ons op, dat het zo piekfijn en goed opgeschoond is. Flink in de verf, de planten uiterst goed verzorgd, een nieuw fietsenrek geplaatst”.
Hiermee opent Dr. Raupp zijn toespraak. De altijd hartelijke ontvangst door de gildebroeders en de catering in het gildehuis zijn altijd “pico bello”. Tijdens de toespraak werd Dr. Raupp een zilveren schildje aangeboden vanwege het 25 jarig bestaan van ‘Protector Dr. Raupp Zilverfonds’. De contacten met de familie Raupp worden nog verder verstevigd, met de aanwezigheid van dochter Sigrid die in de toekomst haar vader zal opvolgen.

Daarna ging het gilde samen met de overige genodigden naar De Gouden Leeuw. Toen iedereen binnen was, werd er koffie met gebak geserveerd, waarbij het gildedrankje, ‘de brandewijn’, niet ontbrak. 


Na een korte toespraak van de Hoofdman begon het dagprogramma. René de Wit kreeg de zilveren
Jorisspeld opgespeld, omdat hij een jaar lid was. Vervolgens kreeg Jan Daris de grote Jorisspeld in het
zilver, omdat hij 25 jaar gildebroeder was. Vanzelfsprekend viel ook zijn vrouw, Sjaan, een huldiging
ten deel, omdat zij als een soort moeder van het gilde altijd aanwezig is. Zij ontving hiervoor een bos bloemen. Daarna trokken de gildebroeders zich terug om te gaan bonen voor twee nieuwe
gildebroeders: de twee broers Jan en Peter Daams. Na het bonen en het afleggen van de eed van
trouw werden beiden als gildebroeder opgenomen in het gilde.


Het ochtendprogramma werd afgesloten met het gildemaal bij De Gouden Leeuw.
Na dit alles ging het gilde naar de begraafplaats waar het de overleden gildebroeders en -zusters
herdacht door middel van het leggen van een bloemstuk en het brengen van een groet.


In de namiddag keerde het gilde terug naar het gildehuis in de Hoek. Hier begon de schietwedstrijd
voor de ‘dagkoning’. Alle aanwezigen mochten aan die wedstrijd deelnemen. Na 202 schoten schoot Hoofdman Jan Bloks het laatste stuk van de koningsmast en werd daardoor de dagkoning.


Meteen daarna hebben de Hoofdman en Schietmeester Frans Koolen alle bekers van het afgelopen
jaar uitgereikt.

De eerste prijs voor de onderlinge jeu de boules-competitie ging naar Frans Lepelaars, de tweede
naar Gerard van Oirschot en de derde naar Henk van Gerwen.
De bekers voor het winnen van het schieten in de verschillende competities gingen naar de volgende gildebroeders en -zusters: Frans Roest 2x, René de Wit 2x en Nel Verhees.
foto 4 Frans Lepelaars – Nelly Verhees – René de Wit – Gerard van Oirschot – Frans Roest – Jan Bloks

Portret van de Beschermheer dokter Raupp door Pierre Kennis.

Tijdens de ‘Nieuwjaarsreceptie’ werd het portret van de Beschermheer Dr. Raupp onthult. Geschilderd door gildebroeder Pierre Kennis. Het portret was nu te aanschouwen voor alle gildebroeders en gildezusters. Iedereen keek vol bewondering naar de ‘schilderstreken’ van Pierre. Het schilderstuk is in bruikleen aangeboden aan de beschermheer Dr. Raupp. Het doek zal uiteindelijk terugkeren naar de St.Jorisgilde in Bergeijk.

Deel deze pagina