Staatsiefoto van het St.-Jorisgilde Bergeyk 04-09-2021

Staatsiefoto van het St.-Jorisgilde Bergeyk 04-09-2021

GILDEINFO SINT JORISGILDE BERGEYK

Het Sint-Jorisgilde bestaat volgens vermelding vanaf 1463 maar wellicht al eerder.  Het gilde heeft op dit moment ca. 50 leden. Het gilde organiseert door het jaar heen diverse activiteiten waaronder in 2013 de Jeugdgildedag van Kring Kempenland, schietwedstrijden met de kruisboog voor de leden, plaatselijke en regionale gilden.

Tevens biedt de vereniging aan instellingen, verenigingen en aan inwoners van Bergeijk de gelegenheid om de gildeactiviteiten zoals kruisboog schieten op haar terrein daadwerkelijk, maar onder begeleiding, mee te beoefenen. Voor de scholen organiseert het gilde activiteiten en ontvangt de leerlingen in het gildehuis voor praktische kennismaking.

Ook geeft het gilde acte de préséance en zet het luister bij tijdens bijzondere gelegenheden in Bergeijk en elders. Het gilde beschikt sinds 2009 over een nieuw gebouwd gildehuis en een volledig ingericht schietterrein met vier masten voor het  kruisboog schieten op de wip. De schutters oefenen regelmatig en nemen deel aan diverse schietwedstrijden in de regio, alsook aan de jaarlijkse competitie van Kring Kempenland.

In 2015 organiseerde het gilde de traditionele Gildedag van Kring Kempenland” die op 7 juni 2015 in Bergeijk werd gehouden. 

Het thema voor deze dag was: "De jeugd hoog in het vaandel"

Deel deze pagina